Buma?

Wat is Buma en waarom moet je het betalen als je een artiest boekt?

Het is zover. Je hebt een te gekke Nederlandse artiest of gave line-up geboekt voor jouw feest of evenement. Het is een hele investering en dat is het natuurlijk 100% waard, maar nu komt er óók nog iets genaamd ‘Buma’ bovenop het bedrag…

Buma wat?

Stel je voor; je bent kunstschilder. Je stopt veel tijd in het beheersen en verbeteren van de kunst en het maken van de mooiste schilderijen. Je verdient je brood door je werk te verkopen aan mensen die het aan de muur willen hangen en ervan willen genieten.
Maar, wat nou als je liedjes schrijft? Oneindig te kopiëren en coveren en niet aan de muur te hangen, maar net zo goed een kunst waar je veel tijd en energie in stopt en waar vele mensen van genieten.

Je kunt je voorstellen dat liedjesmakers ook een vergoeding wilden ontvangen voor gebruik van hun werk. Daarom is in Nederland Buma/Stemra als vereniging voor deze groep opgericht. Buma/Stemra incasseert bij o.a. radio, televisie, maar ook live evenementen, vergoedingen voor deze liedjesmakers.
Alleen kleine evenementen in de privésfeer, zoals o.a. bruiloften of verjaardagen, zijn hiervan vrijgesteld.

Maar ik betaal de artiest toch al?

Klopt, maar de artiest is lang niet altijd de persoon die de muziek heeft geschreven. Hij/zij gebruikt vaak muziek wat een ander heeft gemaakt en die persoon verdient daar ook een vergoeding voor. Buma gaat dus in veel gevallen niet naar de artiest die je hebt geboekt. En als de artiest wél eigen muziek brengt op een optreden heeft hij/zij twee petten op. Bij het boeken van de artiest betaal je voor het werk wat hij/zij levert voor het live optreden inclusief reiskosten, instrumenten/backline en evt. techniek, maar hoe zit het dan met het werk voor het schrijven van de liedjes?

Waarom moet ík dat betalen en niet de artiest zelf?

We hebben met elkaar afgesproken dat je als organisator of opdrachtgever van een evenement verantwoordelijk bent. Zo moet je bv. ook een brandweervergunning aanvragen en belasting betalen. Je kunt de betaling van Buma zelf regelen, maar je kunt het ook meteen bij ons als boekingskantoor afdragen. Wij regelen dan de betaling en dat scheelt je een hoop rompslomp.
Let wel op; het bedrag wat je voor Buma aan ons als boekingskantoor afdraagt is een voorschot. Als je ook kaarten verkoopt voor je evenement moet je mogelijk een aanvullend bedrag aan Buma betalen.

Kortom, als organisator van een evenement betaal je met Buma voor het gebruik van muziek, zodat de liedjesschrijver de vergoeding en waardering krijgt waar hij/zij recht op heeft.
Heb je hier vragen over? Neem contact met ons op voor meer informatie.

Lees ook:
Nederlandse artiest boeken? Hoe wij jou helpen

#verbindendoormuziek

Niets van ons missen?

Schrijf je hier in en ontvang het laatste nieuws van BENZ Agency in je inbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.