Het belang van live muziek

5 redenen waarom live muziek (deze zomer) zo belangrijk is

Zomer 2020 – Er is weer wat ruimte. Vanaf nu gelden er geen maximum aantal bezoekers bij evenementen mits er gehouden wordt aan de 1,5 meter, er voldoende zitplaatsen zijn en er gereserveerd wordt.Corona maatregelen

Dat biedt perspectief voor deze zomer, maar wat is nu eigenlijk het belang van het organiseren van kleine events? Wij geven 5 redenen waarom live muziek (komende zomer) zo belangrijk is:

  1. Live muziek is een belangrijk onderdeel in ons leven

Onlangs lanceerde Live Nation de resultaten van haar enquête ‘The power of live’. Ruim 20.000 muziekfans gaven aan dat concerten bezoeken één van de belangrijkste dingen is in hun leven, naast familie, vrienden en hobby’s. Zij ontlenen hun identiteit zelfs meer aan het bezoeken van concerten dan aan hun geboorteplaats, politieke voorkeuren, afkomst of religie.

Afgelopen maanden is voor iedereen in de wereld het leven behoorlijk op zijn kop gezet met veel onzekerheid over de toekomst. Het bezoeken van een concert biedt mensen weer een houvast en een manier om je leven in te richten. Het bezoeken van jouw klein event zal door velen dan ook met beide handen worden aangegrepen.

“In deze vreemde tijd hebben mensen behoefte aan geluksmomenten.”
  1. Live muziek maakt ons gelukkig

Het is bewezen in diverse onderzoeken; het bijwonen van een concert veroorzaakt bij het merendeel van de bezoekers synchrone lichaamsbewegingen en dus aanmaak van het gelukshormoon oxytocine. Er ontstaat verbinding, een groep mensen in dezelfde flow. Deelnemers aan de onderzoeken toonden een tot vijf keer verbeterde gemoedstoestand bij het verlaten van de show.

Op vakantie gaan zit er vaak niet in en er spelen vele zorgen. Live muziek biedt dan troost en afleiding en dat is hard nodig. Daarnaast zijn we momenteel meer gepolariseerd dan ooit, mensen staan in hun meningen lijnrecht tegenover elkaar. Live muziek zorgt voor verbinding en inclusiviteit. Iets waar veel mensen nu naar verlangen.

  1. Live muziek is effectief en met geen andere ervaring te vergelijken

Uit de eerder genoemde enquête bleek dat ruim 80% van de deelnemers een hoge emotionele intensiteit voelen tijdens een live muziek ervaring. Dit percentage is beduidend lager bij andere activiteiten zoals muziek streamen en videogames spelen.

Omdat het publiek emotioneel zo hoog betrokken is, staan ze ook open voor nieuwe ideeën én merken, zolang het bijdraagt aan de ervaring (hallo merk-activatie!). Wil je dus fans, klanten of partners écht bereiken in een tijd dat we overprikkeld worden door schreeuwende uitingen? Dan is live muziek hét medium om in te zetten.

“Meer dan ooit kun je je gasten een unieke ervaring bieden met live muziek deze zomer.”
  1. Live muziek is in de huidige vorm intiem en persoonlijk

Natuurlijk is er nog geen ruimte voor grote festivals en evenementen en dat begrijpen we. Om aan de huidige richtlijnen te voldoen zijn live muziek settings op dit moment kleiner en biedt de artiest een uniek concept aan, waardoor live muziek veel intiemer en persoonlijker is. Er is ruimte voor maatwerk en misschien zelfs verzoekjes.

  1. De evenementensector krijgt een mini-boost

Ook niet geheel onbelangrijk. Toen de coronacrisis in maart van dit jaar toesloeg, werden er ruim 150.000 event professionals geraakt. Dit zijn niet alleen artiesten, maar één groot ecosysteem met o.a. ticketbedrijven, backliners, (tour)managers, poppodia, muziekmedia, technici, podiumbouwers, cateraars, beveiligers etc. Zoals je uit deze blog kunt concluderen leveren zij allemaal een belangrijke bijdrage aan onze economie en ons welzijn. Het inzetten van live muziek deze zomer zal een druppel op een gloeiende plaat zijn, maar wel weer een klein lichtpuntje voor deze grote sector.

Op initiatief werd er door poppodium De Pul een filmpje gemaakt om een gezicht te geven aan deze geweldige sector. Je ziet ook diverse bekende BENZ gezichten voorbij komen:

Ben je overtuigd en wil je graag artiesten boeken voor je (klein) event deze zomer?
Neem zeker contact met ons op!

Lees ook:
Nederlandse artiesten boeken in coronatijd: wat kunnen we wél?
Nederlandse artiest boeken? Hoe wij jou helpen

#verbindendoormuziek #tribefamilie

Foto: Josinematography

Kunnen we je helpen?
Kunnen we je helpen?
Mail ons

Niets van ons missen?

Schrijf je hier in en ontvang het laatste nieuws van BENZ Agency in je inbox.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.